preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bijaći

Login
Tražilica

"Dok ne cijenite sebe, nećete cijeniti ni svoje vrijeme. Dok ne cijenite svoje vrijeme, nećete ništa učiniti s njim."
M. Scott Peck
: Citati o vremenu

SafetyNet - Bitka za sigurnost

Eko - panoi

Eko panoi ožujak

 

Sve eko panoe možete pogledati klikom na OVDJE

PRVI SVJETSKI RAT

Globalnoj inicijativi Happy pridružili su se i učenici naše školi filmom izrađenim na satu informatike.

Film izradile Ana Guja i Sofija Ritta Bojčić

Anketa
Koliko vremena provodite na internetu dnevno
Raspored odvijanja nastava

JUTARNJA SMJENA

 1. 8.00 – 8.45  
 2. 8.50 – 9.35  
 3. 9.40 – 10.25

VELIKI ODMOR 10.25 – 10.45  

 1. 10.45 – 11.30  
 2. 11.35 – 12.20
 3. 12.25 – 13.10 

POSLIJEPODNEVNA SMJENA

 1. 14.00 – 14.45
 2. 14.50 – 15.35
 3. 15.40 – 16.25

VELIKI ODMOR 16.25 – 16.45

 1. 16.45 – 17.30
 2. 17.35 – 18.20
 3. 18.25 – 19.10
Radovi učenika

Školski list Kapljice

Kapljice 2019.

Kapljice 2018.

kapljice 2015/2016

Kliknite na naslovnicu da biste prelistali časopis

Vremenik II. polugodište 2018./.2019.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 6. 2011.

Ukupno: 605369
Ovaj mjesec: 2649
Školski vrt

Zgrada nove osnovne škole u Kaštel Novom izdvaja se od okolne gradnje modernom i skladnom arhitekturom upečatljivih dimenzija. Okružen s tri strane zelenim površinama, ovaj objekt čini zanimljivu i uspješnu krajobraznu urbanu strukturu na području grada Kaštela. Zavidna tradicija uređenja vrtova, primjeri botaničkog i biblijskog vrta te mnogobrojni stari perivoji u Kaštelima svakako obvezuju i uređenje ovog školskog vrta. Uređenje okoliša realizira se u etapama sukladno mogućnostima. Zajedničkim djelovanjem zaposlenika škole kao i samih učenika, cilj hortikulturnog uređenja je stvaranje što ljepšeg i ugodnijeg okoliša koji bi trebao doprinijeti estetskom dojmu u cjelini. 

OŠ Bijaći je na inicijativu svoje ravnateljice prije više od dva desetljeća započela uređenje vrta i okoliša stare školske zgrade koju su Bijaći prelaskom u novu školu u travnju 2014. ostavili kaštelanskim gimnazijalcima...

Dva puta su Bijaći u projektu Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj imali pobjednički vrt – Najbolji novoutemeljeni školski vrt i Najljepši primorsko-dalmatinski okoliš škole, a dobitnici su i Cvjetne zastave.

Bijaći i u novim okolnostima planiraju nastaviti tradiciju uređenja vrta i okoliša nove školske zgrade, a okosnica zelenih planova je projekt hortikulturnog uređenja koji je, uz potporu tadašnjeg kaštelanskog gradonačelnika Ivana Udovičića, izradila krajobrazna arhitektica mr. sc. Dobrila Kraljić. 

Na svečanosti Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj 2014. održanoj na HTV–u u Zagrebu, prof. Jadranka Šošić, ravnateljica OŠ Bijaći u Kaštel Novom, dobila je posebno Priznanje za izuzetno zalaganje u stvaranju pobjedničkog vrta i okoliša OŠ Bijaći u Kaštel Novom koje je dodijelila Hrvatska radio televizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Ravnateljica Jadranka Šošić kazala je da je ovo Priznanje veseli, ali i na određen način obvezuje na stvaranje novih zelenih oaza u okolišu nove škole kao edukativnih ekoloških radionica na otvorenom namijenjenih odgoju i obrazovanju učenika koje je od najranije dobi potrebno poticati na ljubav prema prirodi koju moramo čuvati za generacije koje dolaze. Naglasila je da budućim naraštajima u nasljeđe treba ostaviti snagu znakovitih stihova koji su moto projekta Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj:

Slušaj kako zemlja diše,
Slušaj kako raste trava,
Slušaj kako, pod stopama našim,
Skrivena snaga u sjemenci spava.

Povodom svečanosti zatvaranja akcije Lipa su lipa moja Kaštela i 15. Kaštelanskog praznika cvijeća u organizaciji Turističke zajednice grada Kaštela održane u Botaničkom vrtu OŠ Ostrog u Kaštel Lukšiću dodijeljena je diploma našoj školi za za uspješan početak uređenja školskog vrta...

Kako bismo uredili okoliš škole, dio učitelja, učenici, članovi dvije Eko grupe, domari škole te naše spremačice, a pod vodstvom voditeljice vrta, nastojali su detaljno očistiti sve vanjske i unutarnje zelene površine, zasaditi nove sadnice koje smo pažljivo odabrali za naš vrt čiji se obrisi već naziru.

Vrlo pažljivo se donose odluke na koji će se način i gdje zasaditi nove biljke i kakav će se odabir sadnica napraviti, a važni su i savjeti stručnih osoba kako uređenje ne bi bilo konfuzno i bez smisla. Važno je za učenike da, osim u ekološkom i estetskom smislu, formiranje i uređenje vrta doprinosi i u postizanju određenih vještina i znanja u poznavanju sadnica, vremenu sadnje, načinu njegovanja i održavanja.

Od useljenja u novu školsku zgradu, učenici i radnici OŠ Bijaći brinu o zelenim travnatim površinama, zemljanim bazenima, sadnicama maslina, agruma, mirisnog jasmina, ružmarina, lavande, teukriuma, palmi, kao i o stablima koštele te dekorativne melie (očenašice). Zasađeno je 65 sadnica lovor višnje u južnom dijelu vrta te 13 sadnica oleandra u zapadnom dijelu vrta uz rub travnjaka. Uz šetnicu na jugu, nasuprot stablima melie, zasađena je živica – 60 sadnica photinie. Cilj nam je u budućnosti dobiti zanimljivu živicu koja će biti, sa svojim nijansama zeleno-narančasto-crvene boje, u kontrastu s bijelim, kamenim ogradnim zidom. Duž šetnice na jugu zasađene su nove proljetnice, lijepe i šarene begonije. Njih 150 krase zemljane otoke u čijem je središtu cinerarija (Centaurea cineraria). Zemljani su bazeni ukrašeni pelargonijama (6)  i lantanama (5). Dalmatinski buhač (Chrysanthemum cinerariifolium) (5), autothonu  biljku našeg kraja iz porodice glavočika, a  koja je i jako dobar prirodni insekticid, zasađena je u sjevernom dijelu vrta. Uz zapadni školski parking zasađeno je 10 stabala murve (dud, lat. Morus). Zasađeno je i veliko stablo magnolije (lat. Magnolija) u prvom dijelu travnjaka, u južnom dijelu vrta.

Zadovoljni smo razinom ekološke svijesti učenika i djelatnika škole. Rezultati se temelje na ekološkom naslijeđu iz prošlosti koje smo stekli radeći i uređujući školski vrt stare zgrade OŠ Bijaći. Taj zanos i entuzijazam, radne navike i znanje prepoznajemo i dalje kod svih onih koji sudjeluju u stvaranju novog školskog vrta u okruženju nove zgrade OŠ Bijaći.

Razvoju eko-svijesti učenika posebno doprinosi i njihovo redovito uređivanje eko-panoa koje je započelo početkom 90-ih godina. U to su uključeni svi razredni odjeli i svi učitelji. Zbog mnoštva ideja i interesa za eko-teme, postoje dva eko-panoa – jedan za razrednu, a drugi za predmetnu nastavu. Redovito se vodi briga o obilježavanju eko-datuma i izradi tematskih panoa. Učenici sami određuju i realiziraju eko-teme uz pomoć svojih učitelja i razrednika. 

Vjerujemo da smo na pravome putu u razvijanju, njegovanju, a i širenju ekološkog duha i pozitivnih eko vibracija. Sigurni smo da OŠ Bijaći može biti škola za primjer drugima kako se stečena znanja i navike mogu akumulirati i na takvim eko-temeljima graditi budućnost s visokom razinom odgovornosti prema planeti Zemlji na kojoj živimo.

 

preskoči na navigaciju