preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bijaći

Login
Tražilica

"Dok ne cijenite sebe, nećete cijeniti ni svoje vrijeme. Dok ne cijenite svoje vrijeme, nećete ništa učiniti s njim."
M. Scott Peck
: Citati o vremenu

SafetyNet - Bitka za sigurnost

Eko - panoi

Eko panoi ožujak

 

Sve eko panoe možete pogledati klikom na OVDJE

PRVI SVJETSKI RAT

Globalnoj inicijativi Happy pridružili su se i učenici naše školi filmom izrađenim na satu informatike.

Film izradile Ana Guja i Sofija Ritta Bojčić

Anketa
Koliko vremena provodite na internetu dnevno
Raspored odvijanja nastava

JUTARNJA SMJENA

 1. 8.00 – 8.45  
 2. 8.50 – 9.35  
 3. 9.40 – 10.25

VELIKI ODMOR 10.25 – 10.45  

 1. 10.45 – 11.30  
 2. 11.35 – 12.20
 3. 12.25 – 13.10 

POSLIJEPODNEVNA SMJENA

 1. 14.00 – 14.45
 2. 14.50 – 15.35
 3. 15.40 – 16.25

VELIKI ODMOR 16.25 – 16.45

 1. 16.45 – 17.30
 2. 17.35 – 18.20
 3. 18.25 – 19.10
Radovi učenika

Školski list Kapljice

Kapljice 2019.

Kapljice 2018.

kapljice 2015/2016

Kliknite na naslovnicu da biste prelistali časopis

Vremenik II. polugodište 2018./.2019.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 6. 2011.

Ukupno: 605370
Ovaj mjesec: 2650
Kapljice - najstariji školski list u Splitsko-dalmatinskoj županiji

 

Kapljice, list Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog, izlazi 30 godina i najstariji je školski list u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a 2009. (Pula) i 2013. (Primošten) bio je i jedini predstavnik osnovnih škola naše Županije na državnoj smotri LiDraNo.

2013. godine tiskan je 30. jubilarni broj!!!

Još od pokretanja lista početkom 80-ih godina, Kapljice su zamišljene kao proizvod timskoga rada.  Za samo ime zaslužna je pok. učiteljica Katja Car koju je vodio moto Cesarićeva Slapa (... i moja kaplja pomaže ga tkati). List su stvarali članovi literarno-novinarskih skupina vođeni učiteljima hrvatskoga jezika i razredne nastave. Birali su najuspješnije literarne, novinarske i likovne radove i onda pristupali tisku koji je nekoć bio znatno složeniji: radove se, naime, pretipkavalo i  umnožavalo na šapirografu, a potom zajednički i uvezivalo. U tim su poslovima redakciji u pomoć „uskakali“ i učitelji drugih predmeta.

Iz godine u godinu list napreduje i profilira se u prepoznatljivo ruho sa stalnim rubrikama i redovitom potragom za novim i boljim rješenjima.  Članovi novinarske redakcije imaju priliku izbrusiti temeljne novinarske vrste izvještavajući o životu Škole te osvrćući se na ostala društvena zbivanja. Mladi su novinari intervjuirali brojne književnike, glumce, pjevače, sportaše, kulturne, sportske i zdravstvene radnike, pa i političare. Prelistavajući stare brojeve Kapljica, stječe se uvid u sva školska zbivanja proteklih godina pa se s pravom može reći da je ovaj list uistinu pravo ogledalo Škole koje stvaraju zajedno učenici, ali i učitelji.

Budući da je ČAkavska večer jedan od najprepoznatljivijih školskih projekata, gotovo svaki broj, ako izuzmemo uvodne riječi uredništva i ravnateljice prof. Jadranke Šošić, započinje izvješćem s prethodne Večeri.  Dijelom je uzrok tome i činjenica da su se Kapljice dugi niz godina tiskale u travnju te predstavljale javnosti baš u sklopu ČAkavskih večeri.

Datum izlaska promijenjen je sukladno pravilima o provedbi LiDraNa pa se već više godina materijali raspoređuju po načelu kalendarske, a ne školske godine, tj. list obuhvaća događanja iz drugog polugodišta prethodne te prvog polugodišta tekuće školske godine.

 U Događajnici su sadržane vijesti i izvješća o raznovrsnim školskim zbivanjima, u Športerici se prate postignuća učenika na športskim terenima.  Učenički uspjesi, prijateljstva s drugim školama i gradovima (Lindlar, Kiseljak, Gornja Stubica), kao i posebno važni događaji iz života Škole, prate se u obliku reportaža.

Dosta je pažnje posvećeno i projektima u kojima Škola sudjeluje (Unicef - Mreža škola bez nasilja, Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću!, uređenje okoliša, međunarodna  suradnja, itd.),  kao i obnovi školske zgrade i izgradnji nove škole.

Učenicima su posebno dragi putopisi koje redovito i kvalitetno pišu, uglavnom, učitelji škole, ali i učenici. Dakako, tu je i podlistak u kojem su izdvojeni likovni i literarni radovi učenika.

Osim generacija učenika, u redakciji su se proteklih 30 godina izmijenili i brojni učitelji. Stalni je član redakcije više godina prof. Zorana Duplančić, a pridružuju joj se i druge kolegice – Lucija Carev, Jelena Zoko, Nikolina Tičinović, Ivanica Debak, a zajednički uspješno izmjenjuju ideje. Tako je list za svoj 25. rođendan modernizirao dizajn te je od 2008. redovito pozivan na državnu smotru LiDraNo na kojoj su redakciju predstavljale učenice i učiteljice hrvatskog jezika.

Od školske godine 2011./2012. imamo i istoimeni digitalni školski list koji pruža niz zanimljivih i aktualnih informacija iz života Škole, a sudjelovao je na državnoj smotri LiDraNo 2012. godine. http://kapljice-osbijaci.org/ Urednik je Šimun Višević, prof. informatike.

Kapljice su uvijek bile zrcalo i prekrasan slap u kojem su se odražavala sva najvažnija zbivanja u našoj Školi tijekom prethodnih desetljeća. Radosni smo što su iz godine u godinu Kapljice svojom sadržajnom kvalitetom i grafičkim dizajnom sve zanimljivije na čemu zahvaljujemo mnogobrojnim suradnicima i ljudima dobre volje, ističe ravnateljica prof. Jadranka Šošić. 
preskoči na navigaciju