preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bijaći

Login
Tražilica

"Dok ne cijenite sebe, nećete cijeniti ni svoje vrijeme. Dok ne cijenite svoje vrijeme, nećete ništa učiniti s njim."
M. Scott Peck
: Citati o vremenu

SafetyNet - Bitka za sigurnost

Eko - panoi

Eko panoi ožujak

 

Sve eko panoe možete pogledati klikom na OVDJE

PRVI SVJETSKI RAT

Globalnoj inicijativi Happy pridružili su se i učenici naše školi filmom izrađenim na satu informatike.

Film izradile Ana Guja i Sofija Ritta Bojčić

Anketa
Koliko vremena provodite na internetu dnevno








Raspored odvijanja nastava

JUTARNJA SMJENA

  1. 8.00 – 8.45  
  2. 8.50 – 9.35  
  3. 9.40 – 10.25

VELIKI ODMOR 10.25 – 10.45  

  1. 10.45 – 11.30  
  2. 11.35 – 12.20
  3. 12.25 – 13.10 

POSLIJEPODNEVNA SMJENA

  1. 14.00 – 14.45
  2. 14.50 – 15.35
  3. 15.40 – 16.25

VELIKI ODMOR 16.25 – 16.45

  1. 16.45 – 17.30
  2. 17.35 – 18.20
  3. 18.25 – 19.10
Radovi učenika

Školski list Kapljice

Kapljice 2022

Kapljice 2022

Kapljice 2022

Kapljice 2021

Kapljice 2019.

Kapljice 2018.

kapljice 2015/2016

Kliknite na naslovnicu da biste prelistali časopis

Vremenik II. polugodište 2018./.2019.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 6. 2011.

Ukupno: 723800
Ovaj mjesec: 3248
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
EKO parlament – školski obroci i održivi razvoj
Autor: Administrator , 23. 1. 2023.

Održana je prva sjednica EKO parlamenta pod novim vodstvom – predsjedinka Jana Ledenka i zamjenice Ane Prnjak. Zapisnik je vodila Antea Kojundžić. Teme sjednice su bile odgovoran odnos prema hrani i razvrstavanje otpada.

Teme su aktualne s obzirom da je s početkom drugog polugodišta započela podjela obroka – marende u školi. Iako je nemoguće zadovoljiti svačiji ukus, velik dio obroka čine zdravi obroci ili mnogo zdraviji od onih koje mnogi naši učenici konzumiraju tijekom velikog odmora. Tu su i jogurt, žitarice i mnogo jabuka.


Međutim zabrinjava neodgovoran odnos malog dijela učenika koji hranu smatraju igračkom ili nedostojnom za njihovo nepce. To je vidljivo po ostatcima unutar ili izvan škole: razbacani ostatci, polupojedeni obroci i slično. Neki članovi su to potvrdili i fotografijama. Učenicima se često govori i nastaviti će se govoriti o odgovornom i održivom odnosu prema hrani. Hranu može pojesti netko od ukućana po povratku učenika iz škole ili se može dati nekome u susjedstvu. Svakako, hrana ne smije propasti niti je u redu baciti je. Učenici su raspravljali o ciljevima održivog razvoja br. 2 – Svijet bez gladi i 12 – Odgovorna potrošnja i proizvodnja.

Podjela obroka izazvala je još jedan važan problem – gdje s ambalažom u kojoj su zapakirani obroci? Dakle, ističe se važnost cilja br. 15 – Očuvanje života na zemlji. Naime, većina obroka je tako upakirana da bi nakon konzumacije, smeća (mješanog komunalnog otpada) moglo biti 0 %. Kako? Kada bi se papirnate vrećice – škartoci odmah ubacili u spremnike za papir, a plastične folije i kutije (čaše) u spremnike za plastiku, to bi bilo odgovorno i održivo. A tu su i ostatci voća, posebno kraljice voća – jabuke. Ono što bismo svakako mogli napraviti je omogućiti učenicima da ostatke pojedene jabuke ubace u kutije, a zatim bi se ti ostatci odložili u komposter. U jugozapadnom dijelu vrta postoji dio gdje se ubacuje lišće, grančice i otkos trave pa bi se tu mogao praviti kompost i od ostataka jabuka i drugog voća. Iz gradske komunalne tvrtke Zeleno i modro, dobili smo dva vrtna kompostera koji tek trebaju pronaći svoje mjesto.

Učenici – članovi EKO parlamenta su suglasni da će, uz učitelje, oni biti prenositelji ovih odluka te da će svoje vršnjake svakodnevno upozoravati na odgovoran odnos prema hrani i prema razvrstavanju otpada. Svakako spremnike za razvrstavanje treba postaviti na vidljivome mjestu.

Ukoliko želimo imati zeleni pristup svojoj svakodnevici i primjenjivati njegova načela untar nastave i kurikuralnog programa, moramo svi zajedno na tome poraditi.

Petar Perić





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju