U srijedu, 8. listopada 2025. godine, učenici trećih razreda naše škole proveli su nezaboravan dan u prirodi – posjetili su Antoničin mlin u Žrnovnici, jedini aktivni mlin na rijeci Žrnovnici i zaštićeni spomenik kulture.
Ova izvanučionička nastava organizirana je u sklopu obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, a imala je i snažnu edukativnu, ekološku i kulturno-povijesnu komponentu.
U prekrasnom ambijentu uz rijeku, učenici su se upoznali s tradicionalnim načinom prerade žitarica. Domaćini su im pokazali kako se nekada mljelo žito u brašno pomoću žrvnja, pojasnili razliku između bijelog i integralnog brašna te ih uključili u radionicu izrade tijesta. Svako dijete je vlastitim rukama izradilo svoje pecivo, a potom i uživalo u njegovom mirisu i okusu nakon pečenja.
Posebno zanimljivo bilo je u “crnoj kužini”, staroj kuhinji s ognjištem, gdje se nekada pekao kruh. Tamo su sudjelovali u pričaonici o nekadašnjem životu, svakodnevnim navikama ljudi, važnosti kruha u domaćinstvu i povezanosti čovjeka s prirodom.
Kroz cijeli program provlačila se i ekološka poruka – koliko je važno cijeniti prirodne resurse, čuvati okoliš, jesti zdravo i održavati vezu s tradicijom.
Uz znanje, učenici su kući ponijeli i mnogo dojmova, osmijeha, te naravno – vlastita peciva kao rezultat truda i kreativnosti.
Mirjana Dražin











