2022-10-16 17:54:00

Dani kruha i zahvalnosti za plodove jeseni

S prvim danima jeseni polja, vinogradi i voćnjaci daruju nam raznovrsne i slasne plodove. Bogatstvo boja, mirisa i okusa širi se na sve strane. Zato svake godine početkom listopada obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. 

Ova manifestacija je povezana sa Svjetskim danom hrane  koji se slavi 16. listopada kao spomen na osnivanje Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) 1945. godine. FAO djeluje pri Ujedinjenim narodima u više od 130 zemalja svijeta u borbi protiv gladi i siromaštva. Zauzima se za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje te očuvanju biološke raznolikosti.

Dani kruha i zahvalnosti za plodove jeseni podsjećaju nas na zahvalnost za plodove zemlje, ali i na to da se pitamo imaju li svi ljudi kruha? Mogu li svi ljudi svakodnevno priuštiti sebi komadić kruha?

U našoj školi učenici uče o nastajanju kruha i njegovoj važnosti u prehrani, o tradiciji i  hrvatskim običajima. O kruhu se uči i kroz poučne priče, recitacije, igrokaze i edukativne filmove. Učenicima se kroz praktične aktivnosti i kreativne radionice predstavlja izrada kruha, peciva, kolača. Potiče se sudjelovanje samih učenika u izradi kruha, kako u školama tako i u obiteljima. Naglasak se stavlja na zdravu prehranu te konzumaciju voća i povrća.

I učenici 2.b razreda su rado  donosili  svoje najdraže jesenske plodove koje su izložili u atriju škole. Učili su pjesme o kruhu i kako nastaje kruh. Mijesili su kruščiće u svojim domovima i ponosno ih donosili pokazati prijateljima u razredu. Uvidjeli su koliko truda je potrebno uložiti u svaki komadić peciva! 

Najradosniji trenutci su bili razmjena voća i peciva te konzumacija istih.

Uz zahvalnost na danim blagodatima željno iščekujemo iduću jesen!

 

Autor: Mirjana Dražin

 


Osnovna škola "Bijaći" Kaštel-Novi